Diensten

Alle lessen kosten 
30 euro per 45 minuten.

Buiten Noordwijk ZH wordt er 30 cent per km aan reiskosten in rekening gebracht, deze kunnen gedeeld worden als er meer mensen op één locatie les hebben.

Rijlessen

Als je op de grond een goede band hebt opgebouwd met je paard wil je die natuurlijk behouden bij het rijden.


Daarom is het belangrijk om ook tijdens het rijden te blijven letten op wat je paard je 'vertelt'.

Een gespannen paard kan niet in balans lopen, en niet in balans lopen brengt weer spanning met zich mee!

De focus in mijn rijlessen ligt bij de basis. Als de basis niet goed is komen meer gevorderde oefeningen ook niet goed uit de verf en is de kans op blessures erg groot! 

Door mijn opleiding tot revalidatietrainer heb ik goed leren kijken naar de anatomie en het bewegingspatroon van het paard.Ik wil jou graag helpen om het bewegingspatroon van jouw paard te verbeteren, en om jou zelf te leren zien hoe jouw paard optimaal beweegt.

De aandacht in mijn lessen gaat niet alleen uit naar het paard, maar zeker ook naar de ruiter. Als je als ruiter niet in balans zit kan je niet van het paard verwachten dat hij in balans loopt! Het is altijd een samenspel tussen paard en ruiter; Samen Stabiel!
 
Mijn lessen zijn gebaseerd op de principes van de '4 Dimensions Dressage' methode die ik in mijn opleiding heb geleerd van dierenarts/revalidatie trainer Karin Leibbrandt. 

Nieuwsgierig geworden?
Neem gerust contact op! 

Grondwerklessen

Grondwerk
is simpel gezegd álles wat je doet met je paard behalve rijden.


Voor mij is grondwerk de manier om vertrouwen in elkaar te krijgen. Vertrouwen in elkaar krijgen doe je door elkaar te leren begrijpen.

Paarden hebben een uitgebreide lichaamstaal en kunnen met zeer subtiele signalen
duidelijk maken hoe ze zich voelen en wat ze nodig hebben. 

Wij zijn die subtiliteit in onze lichaamstaal een beetje kwijt geraakt doordat we zoveel met gesproken taal doen. Dit maakt dat we voor ons paard soms moeilijk te begrijpen zijn.  Door hier aan te werken zul je merken dat de communicatie tussen jou en je paard sterk zal verbeteren. 

De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in deze lichaamstaal. Het voelt zo fijn om je paard echt te leren begrijpen, te leren zien waarom hij doet wat hij doet en te zien dat hij jou ook begrijpt. Bij
het proces van vertrouwen in elkaar krijgen hoort ook het samen kunnen
ontspannen. Een gespannen paard kan niet leren daarom is het van belang dat hij in jouw bijzijn leert ontspannen, en misschien nog wel lastiger, wij moeten leren in het bijzijn van ons paard in het nu te zijn en zelf te ontspannen. Dit is eigenlijk stap 1 in een goede relatie met ons paard!

Wil Je dit ook leren? Neem gerust contact op!

Longeren

Longeren is eigenlijk ook een onderdeel van het grondwerk, maar ik wil het toch even   apart benoemen. 


Vaak zie ik dat longeren gebruikt wordt om het paard beweging te geven als er niet gereden wordt (om wat voor reden dan ook), het wordt gezien als bijzaak. 

Het paard wordt 'in het rond geslingerd' in stap, draf en galop terwijl de eigenaar met stalgenoten praat.  Dit is jammer, want als je het goed doet is het een zeer waardevolle training!  

Longeren
is een manier om je paard voor te bereiden op het rijden. 
Met longeren kun je je paard alvast leren hoe hij correct in balans kan  lopen zonder dat hij gehinderd wordt door een ruiter.  Hierbij kan hij ook alvast de spieren kweken die hij later nodig heeft om jou te dragen. 

Goed longeren doe je in mijn opinie ZONDER hulpteugels of touwtjes! Ook
longeren vergt weer kennis van het bewegingspatroon en heeft zo z'n eigen hulpen, en deze wil ik je graag leren!

Probleem gedrag

gedrag dat wij als problematisch ervaren is eigenlijk niets meer dan een uitvergrote vorm van communicatie van het paard; een schreeuw om hulp!


Probleem gedrag kun je niet oplossen door alleen het gedrag te veranderen, dat is alleen symptoombestrijding, het belangrijkste is dat je de oorzaak aan pakt! 

Paarden onderling communiceren via heel subtiele signalen; bv. een draai van een oor, of even wegkijken. Wij zijn zo gefocust zijn op gesproken taal, dat we het vermogen om deze subtiele lichaamstaal te lezen uit het oog zijn verloren. We zien vaak niet (of niet snel genoeg) wanneer de spanning begint op te lopen. Hierdoor lijkt het alsof het paard vanuit het niets ontploft. In werkelijkheid heeft het paard al heel veel kleine signalen gegeven en omdat die allemaal niet hebben gewerkt móést hij wel heftiger worden in z'n gedrag om gehoord te worden.  'Gedrag triggert emoties en emoties triggeren gedrag!' 

Gedrag komt voort uit emotie, bijv. -> Je paard is bang, Hieruit ontstaat gedrag; -> Hij springt opzij, Dit geeft bij jou een reactie (=gedrag) -> Jij neemt je teugels aan, Jouw gedrag (het aannemen van je teugels) versterkt de emotie bij je paard (hij wordt nog banger omdat hij, als prooidier, beperkt wordt in z'n beweging), en hier zal hij zijn gedrag weer op afstemmen......enz, enz. Zo belanden jullie in een neerwaartse spiraal!

Hoe los je dit op?

Eerst zul je moeten nagaan of de manier waarop jij je paard houdt voldoet aan de '5 vrijheden van het paard'. 

De 5 vrijheden van het paard (uitgewerkt door de FAWC, de Britse Farm Animal Welfare Counsel, 1993). 

1) Vrij zijn van honger en dorst,
dmv de juiste voeding en schoon drinkwater. 

2) Vrij van fysiek en thermaal ongemak 
(niet te koud of te warm).

3) Vrij van pijn,  verwondingen en ziekten.

4) Vrij van angst en chronische stress.

5) Vrij om natuurlijk gedrag te laten zien.

Pas dan weet je dat het gedrag dat je paard laat zien te wijten is aan miscommunicatie. 

Als pijn, stress ed. zijn uitgesloten dan kunnen jullie de communicatie gaan verbeteren. Dat vergt vooral heel veel van jezelf. Anders dan een paard kunnen wij immers veel beter over situaties nadenken en kiezen hoe we met onze emoties en gedrag omgaan! 

Wil je hier hulp bij?
Neem gerust contact op

Clickertraining

Clickertraining is trainen op basis van beloning.
Als het goed gedaan wordt is het de meest vriendelijke manier om een paard te trainen.
Het vergt wel omdenken van ons mensen!


Ik neem je graag mee op deze reis!
Mijn bedoeling is om jou het benodigde inzicht in leren te geven zodat jij zelf gaat begrijpen hoe je jouw paard het beste kunt trainen.

Vaak hoor ik zeggen:"werken met beloning kan niet met mijn paard."

Hier kan ik kort over zijn; als ze in dierentuinen bijna alles zo kunnen trainen, dan moet het met onze paarden toch zeker ook kunnen?!

In de praktijk zie ik dat mensen met beloning gaan werken zonder dat ze de theorie erachter kennen en daar gaat het fout.
Als het werken met druk (de 'gewone' manier van trainen) niet goed gaat wordt er vaak wel hulp gezocht, maar bij belonend trainen niet. Dan ligt het al gauw  aan het paard.🤔

Inderdaad, niet alle paarden zijn het zelfde, maar daar pas je de training op aan.
Je begint daar waar het voor mens en paard veilig en leuk is!

Wil je hier hulp bij?

NEEM SNEL CONTACT OP!